Sfatul medicilor: Cum se reface un ficat deteriorat. Nu ne amintim de ficat decât atunci când începe să cedeze. Din nefericire, funcționarea sa defectuoasă nu se face cunoscută pentru o perioadă lungă de timp, așa că, de obicei, ne plângem de el atunci când apar schimbări majore.
Din fericire, ficatul are capacitatea de a se reface, dar este bine de știut că acest proces nu este ușor și nelimitat.
Ficatul este un organ multifuncțional. Principalele sale atribuții includ detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor. În plus, joacă un rol-cheie – prin producția de bilă – în metabolismul grăsimilor și, de asemenea, stimulează organismul să activeze și să neutralizeze hormonii.
Din nefericire, ficatul – atunci când funcționează defectuos – dă doar semnale discrete care trebuie citite. De unul singur, nu doare, dar când se întâmplă ceva grav, poate crește și pune presiune asupra altor organe sau membrane situate în cavitatea abdominală, existând o iritație a membranei seroase care înconjoară acest organ important, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Obiceiul care afectează ficatul mai mult decât alcoolul: Cu toții îl facem
În primul rând, există o slăbire a stării organismului. Acesta suferă de indigestie, balonare, greață și vărsături. Aceste simptome sunt adesea însoțite de lipsa poftei de mâncare, precum și de o pierdere vizibilă în greutate și pot exista, de asemenea, dureri în partea dreaptă a abdomenului, ginecomastie și, în cazuri extreme, icter.
Dacă vă pasă de ficatul dumneavoastră, este bine să începeți prin a vă schimba obiceiurile. În primul rând, este necesar să renunțați imediat la stimulente, adică la consumul de alcool și la fumatul de țigări, deoarece acestea provoacă cele mai mari daune ficatului.
Bineînțeles, este necesar să urmezi o dietă, așa-numita dietă pentru ficat. În acest caz, este indicat să consultați un medic sau un nutriționist care vă va putea sfătui cu privire la produsele care vă pot ajuta ficatul suprasolicitat.
Dieta pentru ficat este atât de eficientă încât poate stopa apariția inflamațiilor hepatice și, de asemenea, poate facilita regenerarea acestui organ important. Nu este complicată, dar trebuie să respectați câteva reguli simple.
Pentru început, ar trebui să renunțați la unele produse: cafeaua tare, ceaiul și, bineînțeles, alcoolul, printre altele. În plus, nu sunt recomandate alimentele grase și greu de digerat, care forțează ficatul să lucreze suplimentar. O dietă pentru ficat trebuie să fie ușor digerabilă și bogată în alimente proaspete și cât mai puțin procesate.
Regenerarea ficatului poate fi ajutată de produsele naturale, care reprezintă adesea o formă complementară de terapie. Printre acestea, există o gamă largă de plante din care merită să faceți infuzii medicinale.
CITEȘTE ȘI: Ficatul: Aceste 3 simptome indică faptul că „moare”
Un exemplu ar fi ciulinul de lapte, care conține silimarină – o substanță cu efect detoxifiant – care nu numai că va ajuta la curățarea ficatului, dar și la accelerarea regenerării acestuia.
Infuziile de anghinare sunt, de asemenea, recomandate, deoarece stimulează acest organ important să producă bilă și, de asemenea, are capacitatea de a reduce nivelul așa-numitului colesterol rău.
Bineînțeles, pe listă nu pot lipsi cunoscutele plante de păpădie și sunătoare, care au, de asemenea, un efect benefic asupra ficatului.